ponedeljek, 5. november 2018

Razlaga prepovedi igranja igre

Niantic (podjetje, ki ima Pokémon GO preko po domače) je v svojih pravilih podrobno razložilo, kdaj in kako uvaja prepoved igranja igralcem, ki se ne držijo pravil.

Za igralce in ustvarjalce igre Pokémon GO je goljufanje vedno bilo problem. Zdaj so zelo podrobno razložili, kako so uvedli tro-delno disciplinsko prepoved igranja za igralca, ki se ne drži pravil. Pravila so na svoji strani izrecno definirali, prav tako pa dejanja, ki se smatrajo kot goljufanje pri igranju.

Načeloma velja za goljufanje, če nekdo uporablja program za lažno lokacijo, da se dokoplje do redkih in regionalnih pokemonov, lokacij posebnih dogodkov (kot je na primer Safari Zone) ter uporabljanje posebnih botov, ki pohitrijo igranje, vključno z boti, ki v divjini iščejo pokemone in jih prikazujejo na zemljevidu.

Pri Nianticu so še popustljivi do igralcev, ki jih prvič ulovijo pri goljufanju. Na strani so razvijalci napisali: "Vsak se lahko kdaj zmoti. Zato smo napisali podrobno razlago politike igranja, da se lahko storilci naučijo kaj iz lastnih napak. Če ugotovite, da ste storili nekaj narobe, pazite, da ne ponovite napake."

Prvo opozorilo: Opozorilo - (kakor to definira Niantic) je zelo težko spregledati. 


Disciplinska kazen: 

  • Če pride do tega, boš zagledal opozorilo s sporočilom, da te igra opozarja in da so zaznali goljufanje na tvojem računu.
  • V igri bi zagledal manj Pokémonov, redki Pokémoni se sploh ne bi pojavljali v divjini pa tudi ne v predelku, kjer ti kaže bližnje Pokémone.
  • Ne bi prejemal EX raid povabil.
Trajanje kazni:

Ta kazen traja približno 7 dni. Po tem času se igra vrne v prejšnje stanje in lahko igraš dalje.

Drugo opozorilo: Suspenz

Disciplinska kazen:

Če zaznajo tvoj drugi prekršek, bi za nekaj časa izgubil dostop do tvojega računa. Ko bi se poskušal vpisati v svoj račun, bi igra odprla opozorilo, da je račun suspendiran. Tega opozorila ne bi mogel obiti in tudi ne igrati igre.

Tranjanje kazni:

Ta kazen traja načeloma 30 dni, lahko pa jo podaljšajo do 90 dni. Po tem času se račun vrne v prejšnje stanje in lahko igraš igro normalno dalje, z vsemi omogočenimi funkcijami.


Tretje opozorilo: Prenehanje računa

Disciplinska kazen:

Če prejmeš prvo in drugo opozorilo pa še vedno goljufaš, ti ob tretji zaznambi ukinejo Pokémon GO račun.

Tranjanje kazni:

Trajno. S tem računom ne boš mogel nikoli več igrati igre.



Večina igralcev je ta pravila sprejela z velikim veseljem, saj so mnogi zaradi t.i. spooferjev bili prikrajšani za kovance, ki jih lahko prejmeš iz telovadnic, za zlate značke v igri in podobno. Odkar je igra na voljo, je Niantic tihoma reševal zadeve s senčno prepovedjo (brez opozorila se niso prikazovali redki Pokémoni - po angleško shadow ban), pa tudi trajno so brisali račune, vendar brez večje komunikacije. Sedaj so javno objavili vse sankcije in tudi obravnavajo morebitne pritožbe na pomote, ki se lahko pojavijo, ko zaznajo kakšno kaznivo dejanje.


Niantic je mnenja, da vsekakor ne bi kaznovali prvega poskusa goljufanja. Nekateri se iz opozorila nekaj naučijo in verjetno bi radi obdržali svoj napredek v igri. Zaradi tega menijo, da so opozorilne kazni precej učinkovite.


Povzeto po portalu Polygon.
















Ni komentarjev:

Objavite komentar